При експлуатації тваринницьких ферм і комплексів виникає
багато проблем — санітарногігієнічних, екологічних, економічних, соціальних
тощо.
Це зумовлено передусім значною концентрацією тварин на обмеженому просторі та порушенням рівноваги між поголів’ям і площею земельних угідь,
Це зумовлено передусім значною концентрацією тварин на обмеженому просторі та порушенням рівноваги між поголів’ям і площею земельних угідь,
кількості гною, стічних вод та
інших органомістких відходів у розрахунку на одиницю земельної площі. Гній
містить значну кількість патогенних мікроорганізмів, яєць і личинок гельмінтів,
насіння бур’янів, солей важких металів та інших ксенобіотиків. Потрапляючи у ґрунт і водоймища,
гнойова рідина спричинює забруднення ґрунтових вод, біологічне зараження ґрунту
патогенними мікроорганізмами та викликає масові отруєння водних організмів. У воді
різко збільшується вміст аміаку і зменшується кількість кисню. Такі компоненти
відходів, як метан, діоксид вуглецю, аміак і сірководень, забруднюють повітря.
Метан, потрапляючи в атмосферу, зумовлює парниковий ефект, який у 22–30 разів
пе ревершує вплив діоксиду вуглецю і призводить до глобальних змін клімату. За
Міжнародною Конвенцією, яку підписала Україна, кожній країні виділена певна
квота метану, який може потрапити у навколишнє середовище. Понаднормові його
викиди призводять до штрафних санкцій, а у разі зменшення викидів метану в
атмосферу надає право країні реалізувати певну частку своєї квоти на світовому
ринку. Проблеми поглиблюються тим, що сільськогосподарські угіддя як біологічні
системи утилізації можуть сприймати під вищені дози органічних добрив у вигляді
гною в обмеженій кількості. Критерієм є вміст азоту, максимально допустима концентрація
якого складає 250–300 кг/га. Таким чином, гнойова біомаса є забрудником
навколишнього середовища як органічними, так і біогенними елементами. На її
частку припадає 43–66 % загального біологічного навантаження на природні
системи. Для усунення цих негативних явищ необхідна спеціальна технологічна
обробка гною, що дало б можливість підвищити концентрацію поживних речовин в
одиниці об’єму гною і одно часно усунути запахи, загальмувати або знищити
патогенні мікроорганізми, знизити вміст токсичних речовин та викиди шкідливих
газів у атмосферу.
Матерiал Пiдготував: Гладырь Р.Г.
За редакцією доктора біологічних наук, академіка УААН
В.Г. ГЕРАСИМЕНКА
Матерiал Пiдготував: Гладырь Р.Г.
За редакцією доктора біологічних наук, академіка УААН
В.Г. ГЕРАСИМЕНКА
Комментариев нет:
Отправить комментарий